L’Agència Menorca Reserva de Biosfera organitza la sisena edició del programa de divulgació “Viu Menorca Biosfera” emmarcat en la celebració del 30 aniversari de la declaració de Menorca territori reserva de biosfera per la UNESCO.
Un any més, el programa ofereix activitats, sortides i visites guiades que us aproparan i us faran gaudir dels valors socials, culturals i ambientals de la nostra reserva de biosfera a través d’iniciatives i projectes de sostenibilitat explicades pels seus protagonistes directes.
PLANTES INVASORES, NO GRÀCIES
Data: 18 de febrer de 2024
Municipi: Ferreries
Horari: 10 a 13.30h aproximadament
Dificultat: Baixa
Visita guiada al Centre de Geologia de Menorca per conèixer la diversitat geològica de l´illa i els problemes que pateix aquest territori a causa de les diferents plantes invasores; aprendrem a identificar-les mitjançant una visita a l'exterior i coneixerem els projectes que es desenvolupen a Menorca per controlar-ne la proliferació.
UNA BASSA PLENA DE VIDA
Data: 10 de març de 2024
Municipi: Alaior
Horari: 10 a 13.30h aproximadament
Dificultat: Baixa
Santa Eularieta es troba al quilòmetre 13 del Camí de Kane, en un espai mediambiental i paisatgístic d'alt valor. Mitjançant un recorregut guiat per la finca, coneixerem la biodiversitat del seu entorn i de la bassa temporal. Durant aquesta visita, també us explicarem la localització dels aqüífers a l'illa i el seu estat.
UN POAL D'HISTÒRIA
Data: 14 d'abril de 2024
Municipi: Ciutadella
Horari: 10 a 13.30h aproximadament
Dificultat: Baixa
La gestió de l'aigua al llarg del temps és un dels aspectes més desconeguts de l?illa. Afortunadament, les investigacions científiques avancen en aquest aspecte i una campanya d'excavació arqueològica recent a Ciutadella ha resultat clau per conèixer com una comunitat prehistòrica explotava aquest recurs. Mitjançant diferents visites, farem un viatge en el temps per mostrar quins han estat els diferents sistemes de gestió hídrica al llarg de la història.
EL TURISME, UNA CLAU DE PAS OBERTA A LA SOSTENIBILITAT
Data: 26 de maig de 2024
Horari: 10 a 14 h aproximadament
Dificultat: Baixa
Les empreses que desenvolupen la seva activitat a la indústria turística són determinants en el desenvolupament d'una economia sostenible i compatible amb els valors d'una reserva de biosfera. Mitjançant una visita guiada, volem mostrar iniciatives hoteleres que prenen diferents mesures innovadores per aconseguir la màxima eficiència en gestió de recursos de forma sostenible i reduir així l'impacte a l'illa dels seus usuaris.
UNA MAR DE SAL
Data: 1 de juny de 2024
Municipi: Es Mercadal
Horari: 10 a 13.30h aproximadament
Dificultat: Baixa
Visita guiada a les salines de la Reserva de la Concepció per conèixer la gestió sostenible de l'aigua del mar mitjançant canals i estanys per aconseguir un producte de qualitat, la flor de sal. Tots els treballs per aconseguir-ho es fan amb el màxim respecte cap als recursos naturals i l'entorn ambiental recuperat per afavorir la nidificació d'aus.
PLUJA ESTEL·LAR
Data: 10 d'agost del 2024
Horari: 21 a 00 h aproximadament
Dificultat: Baixa
Menorca és Reserva Starlight, un espai protegit amb un ferm compromís per a la defensa i la qualitat del cel nocturn i l'accés a les estrelles. Amb aquesta activitat volem donar a conèixer el valor d'aquesta certificació mitjançant la vostra observació en un lloc privilegiat a la vora del mar per observar el cel nocturn de l'illa.
UNA BASSA D'OLI
Data: diumenge, 22 de setembre de 2024
Municipi: Ciutadella
Horari: 10 a 13.30h aproximadament
Dificultat: Baixa
La producció d´oli a Menorca és una activitat molt desconeguda i una de les més antigues de l´illa. Mitjançant aquesta activitat farem una visita a un lloc productor, per poder conèixer el projecte de recuperació que duen a terme del producte i la seva elaboració.
UNA GUARDERIA AL MIG DEL MAR
Data: 26 de novembre de 2023
Horari: 10 a 13.30h aproximadament
Dificultat: Baixa
Tursiops és una entitat de recerca marina que té com a objectiu l'estudi dels cetacis i l'avaluació dels riscos i amenaces a què han de fer front al nostre arxipèlag. Us proposem aquesta activitat per conèixer el projecte i els seus objectius, escoltar els sons d'aquests grans mamífers marins i participar en un taller on aprendre a identificar acústicament individus de dofí mular mitjançant una tècnica de xiulat signatura.
DE LA PESCA DE L'ANGUILA A LA GESTIÓ DE L'AIGUA
Data: 16 de desembre de 2023
Municipi: Maó
Horari: 1er torn, 9.30 h | 2n torn, 11.30 h
Dificultat: Baixa
La paret mestra, les comportes i les casetes dels pescadors de s'Albufera des Grau ens expliquen el passat pesquer d'aquesta llacuna. En aquesta activitat coneixerem diferents aspectes de la història d'aquests béns etnològics, des de la pesca utilitzant la pantena, passant per la captura de l'anguila, fins al'ús actual de la gestió de l´aigua.